Work List

70/401

70/401

Located on the fourth floor of a modern high-end residential apartment called Seventy, this project is an attempt to create a calm, luxurious oasis for a family of doctors for their occasional visits to Ahmedabad.  

With a glass facade on three sides, all internal spaces of 70/401 enjoy beautiful natural light and views of green foliage leveled with the apartment. Responding to its architectural character, 70/401 is envisioned as a space of lightweight character, unifying different elements into a simple and minimal gesture of planes. All walls, doors, windows, and ceiling are reduced into vertical & horizontal planes, differentiated by varying materials and textures. 

A neutral material and color palette enhances the spatial quality of interior spaces, creating a muted backdrop for luxurious living. Subtle tones of grey in the marble floor, plastered walls, fabrics, and upholstery are juxtaposed with white walls and ceiling along with white oak veneer and fluted panels on wooden elements. Sporadic use of rust-brown and pale pink in contemporary artworks and artifacts spark interest and break the predictability.

In the private zone of the apartment, a hundred feet white oak wall conceals room doors, storage units, and built-in appliances, becoming a feature that enhances the linearity of space and reduces visual clutter.   

Materials from the architectural elements of the house are continued in the custom-made furniture pieces. Natural light streaming in through the glass facade is complemented by the soft glow of translucent banana leaf lighting fixtures. Together,  the carefully selected minimal furniture, light fixtures, and artworks bind the spaces together and provide a sense of continuity and harmony. It is a calm, minimal oasis that creates an island of repose. 

Categories

Residential

Timeline

2021

Status

Completed

Location

Seventy, Ahmedabad

Size

4500 m2

Share

.

.

.

The interior architecture does not compete to gain attention but provides a place where life takes the center stage and each activity becomes effortlessly enjoyable.

Credits

Team

Dilip Revar, Vimal Patel
Aesha Thakkar

Photos

architecturevisualsdhrupad

Video

architecturevisualsdhrupad